Som volontär får du möjlighet att ge en hjälpande hand till behövande vid tillfällen som passar dig själv*. Det handlar om att skapa ett medmänskligt samhälle där vi månar om varandra.

Så här går det till att vara volontär:

1. Ladda ner Landräddningens app på AppStore eller Googles Playbutik

2. Registrera dig i systemet och se till att appen är igång och inställd på att du finns tillgänglig att hjälpa till.

3. Ett skarpt larm går först till en vårdutbildad operatör på Landräddningens larmcentral och där sker bedömningen om larmet kan hanteras av en volontär eller om det ska skickas vidare till 112. Anser larmcentralen att en volontär är lämplig kan du via appen bli tillfrågad att hjälpa till.

4. Appen uppdaterar med jämna mellanrum vart du som volontär befinner dig för att operatören på larmcentralen ska kunna kontakta de volontärer som befinner sig i närheten. Blir du kontaktad av larmcentralen avgör du om du kan hjälpa till eller inte. Den volontär som först accepterar får uppdraget och beger sig till platsen för att ge stöd.

5. För ökad säkerhet skall all information om vilka som är involverade i uppdraget lagras. Både larmanvändaren och volontären ska klarmarkera ärendet efteråt och har då möjlighet att påpeka hur den andra personen agerade.
Att bli volontär är med andra ord väldigt enkelt och bara av att finnas tillgänglig skapar du trygghet för någon annan.
Så gör en ideell insats och ladda ner Landräddningens app helt kostnadsfritt idag!

 

*Volontärsfunktionen fungerar idag enbart för boende i Västerås och Gävle med omnejd. I övriga landet kan du larma och bli larmmottagare för anhöriga. Denna begränsning beror på att vi ännu inte har resurser att matcha volontärer i hela landet.